acasa la infiintari firme in constanta
EURO TEAM ADVISORS

infiintari firme in constanta

Legislatie Contact  
acasa la infiintari firme in constanta despre infiintari firme in constanta infiintari firme in constanta alte servicii la infiintari firme in constanta contact infiintari firme in constanta
acasa la infiintari firme in constanta despre infiintari firme in constanta infiintari firme in constanta alte servicii la infiintari firme in constanta contact infiintari firme in constanta
acasa la infiintari firme in constanta despre infiintari firme in constanta infiintari firme in constanta alte servicii la infiintari firme in constanta contact infiintari firme in constanta
Ultimile stiri
Fondul Proprietatea a readus speranta multor romani deposedati abuziv de regimul com...
24.04.07
In cadrul eforturilor de armonizare a legislatiei romane cu directivele U.E. merita m...
24.04.07
Regimul juridic al societatilor comerciale a fost reglementat in titilul VIII al Cart...
24.04.07
toate stirile  

Stiri la infiintari-firme.ro!


FONDUL PROPRIETATEA

Fondul Proprietatea a readus speranta multor romani deposedati abuziv de regimul comunist. Singura problema se refera la faptul ca fondul nu este... functional. Si aceasta pentru ca legislatia nu permite listarea la Bursa daca exista in portofoliu societati care nu sunt tranzactionate pe o piata reglementata (cotate deja). Singura solutie ar fi schimbarea rapida a legislatiei.
Reprezentantii Fondului Proprietatea sunt optimisti privind listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in primul semestru al acestui an. La inceputul lunii martie, Fondul a inceput sa transfere pachete mai mici de 10% din capitalul social al unor companii listate la Bursa. Dar pentru ca Fondul sa-si indeplineasca menirea si sa aduca lichiditati despagubitilor, este imperios ca el sa fie listat. Or, acest fapt nu poate fi posibil intrucat legea specifica limpede ca listarea Fondului se va face dupa ce toate companiile din portofoliu vor fi, la randul lor, listate pe o piata reglementata, cu minimum 5% din capitalul social. Exceptie fac cele care se afla in proces de privatizare cu investitor strategic, cum a fost cazul BCR.
Dar numai 60 din cele 114 companii care alcatuiesc Fondul sunt listate, iar aducerea pe o piata reglementata dureaza mai mult de trei luni. Printre companiile nelistate, dar care au fost desemnate pentru Fond se numara cele mai mari societati, cum ar fi Loteria Romana, Imprimeria Nationala si companiile de utilitati publice. Insa, la inceputul acestui an, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a anuntat ca statul nu va mai privatiza nici Loteria, nici Imprimeria si ca singurele actiuni care vor fi instrainate vor fi cele 20% ca-re vor intra in Fondul Proprietatea, dar legea obliga Ministerul Finantelor sa fie listate si alte 5% la BVB. In plus, Transelectrica si Transgaz au demarat procedurile de listare, dar calendarul este mult intarziat fata de cel planificat.

Lumina de la capatul tunelului:

In aceste conditii, singura speranta ca Fondul sa devina functional este schimbarea legii prin eliminarea articolului ce prevede intai listarea companiilor si ulterior a Fondului. Si este posibil ca si optimismul reprezentantilor Fondului Proprietatea sa se bazeze pe acest considerent.
Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, a declarat ca Fondul Proprietatea s-a infiintat, dar el nu are de fapt temei legal de functionare si va ramane ca un fel de obiect de studiu, hrana pentru cabinetele de avocatura. Pentru ca ori schimbam legea si o adaptam la Fond asa cum este el, ori ne resemnam cu o structura nefunctionala.
Senatorul a precizat ca membrii comisiei vor propune Ministerului Finantelor modificarea unor prevederi legislative referitoare la Fondul Proprietatea, cum ar fi schimbarea termenului de listare, stabilirea unui numar minim de actiuni pentru listare, mo-dalitati de a preschimba aceste titluri bani perioada premergatoare listarii si urgentarea procedurilor de listare. Propunerea Comisiei de buget-finante este introducerea unui prag de semnificatie, astfel pentru firmele foarte mici sa nu fie obligatorii toate procedurile prevazute de lege, inclusiv listarea la Bursa, a explicat Vosganian. Dar trebuie luata calcul si posibilitatea ca titlurile de despagubire sa poata fi preschimbate bani ainte de transformarea lor actiuni la Fondul Proprietatea si listate la Bursa.
Desi presedintele Fondului venise sa ne roage sa facem niste derogari, ca Fondul sa fie listat, o astfel de formula nu este potrivita, a precizat Vosganian, asemenea modificari fiind posibile printr-o ordonanta de urgenta. In plus, Guvernul ar trebui sa urgenteze procedurile de listare pentru companiile care au fost incluse programul O piata de capital puternica - Aeroportul Henri Coanda, Portul Constanta, Loteria Nationala, Imprimeria Nationala si CEC.

Actiune fara logica:

Desi legea prevede ca actiunile Fondului Proprietatea sa se distribuie catre viitorii actionari abia dupa listarea tuturor companiilor din portofoliu, primii sapte despagubiti au intrat deja in posesia pachetelor cuvenite. Valoarea totala a certificatelor manate de premier este de 8,7 milioane RON (circa 2,4 milioane euro).
In plus, desi au certificatul, majoritatea nu prea stiu nimic despre Bursa. Unul dintre primii actionari este bulibasa Badea Gheorghe, care a primit actiunile schimbul unei vile confiscate regimul comunist si care, 1986, valora, potrivit propriilor estimari, 211.000 lei vechi. Bulibasa nu cunoaste mecanismele de functionare a Bursei si nu stie cum si poate valorifica titlurile pe piata de capital. Si ceilalti actionari au marturisit ca se confrunta cu aceeasi problema, unul dintre acestia afirmand ca va consulta mai multi brokeri despre care a auzit ca se pricep la astfel de lucruri si dau sfaturi bune. Un alt nou actionar, pensionar, este decis sa-si vanda actiunile pentru a-si griji sanatatea cu banii pe care i va obtine schimbul titlurilor.
Intrebarile sunt ce vor face acum, in conditiile in care certificatele respective nu au inca nicio valoare, si ce a determinat graba primului-ministru.

Calendarul unei listari:

Perioada in care se poate lista o companie depinde de mai multi factori. In general, o companie mare se poate lista intr-un an de la demararea procesului, dar, in functie de calitatea managementului si de experienta intermediarilor, acest proces poate fi si mai rapid. In medie, listarea companiilor mari care vor intra in componenta Fondului Proprietatea va dura aproximativ un an de la demararea procesului. Inainte de listare, o companie trebuie sa ceara actionarilor sa o voteze in AGA, sa-si auditeze situatiile financiare, sa modifice statutul, aceste procese nefiind percepute de public. Dupa aceste actiuni urmeaza derularea unei oferte publice in vederea listarii, care poate dura, in scenariul pesimist, 292 de zile de la semnarea contractului de intermediere intre ofertant si intermediar, iar in cel optimist - 117 zile.

Istoric:

- Fondul Proprietatea a fost creat 2005 pentru despagubirea fostilor proprietari de imobile deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui natura bunurile confiscate. Societatea SC Fondul Proprietatea SA s-a inregistrat la Registrul Comertului in decembrie 2005.
- Fondul are portofoliu actiuni la 114 companii romanesti, capitalul sau social fiind de circa 14 miliarde de lei (aproximativ 3,9 miliarde euro).
- In martie 2006 au inceput transferurile de proprietate din contul statului in contul Fondului pentru companiile listate la BVB.
- Actiunile fondului vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti si la o bursa internationala.
- Raiffeisen Capital
toate stirile  
Acasa Despre noi Infiintari firme Alte servicii Contact
Copyright Euro Team Advisors SRL